هنر گوش دادن فعال Active Listening

 

یکی از سخت ترین کارها در ارتباط، گوش دادن به صحبت های طرف مقابل می باشد. اما تفاوت بسیار زیادی بین شنیدن (Hearing) و گوش دادن (Listening) وجود دارد  در واقع شنیدن، یک بحث کاملاً‌ فیزیولوژیک است  و صرفاً به معنای فعال شدن سنسورهای شنوایی ما در اثر امواج صوتی  طرف مقابل است اما گوش دادن یک مهارت شناختی (Cognitive) است که اگر به درستی صورت گیرد فرد می تواند رفتار طرف مقابل را تحلیل و بررسی کند .

 اغلب ما در ارتباط با دیگران حرف‌های زیادی را می‌شنونیم. اما به حرف‌های کمی گوش می‌دهیم.

مهمترین خطا در یک گفتگو این است که همزمان با صحبت های طرف مقابل به پاسخی که می خواهیم بدهیم فکر کنیم.

اغلب افراد فکر می کنند اگر در یک گفتگو یا مذاکره سکوت کنند و بعد از پایان یافتن صحبت های طرف مقابل کمی فکر کنند و سپس پاسخ دهند فردی ضعیف و مذاکره کننده ای کم دان محسوب می شوند در حالی که کاملا برعکس است :

وقتی با تمام وجود به صحبت های طرف مقابل گوش می دهیم و بعد از پایان صحبت هایش کمی سکوت می کنیم و گودالی بین فکر و سخن خود ایجاد می کنیم او احساس می کند که حرفهای ارزشمندی زده و صحبت هایش برای ما مهم بوده و انتقال این احساس خوب نوعی نوازش مثبت برای طرف مقابل محسوب می شود .

پس از پایان گفتگو کسی به خاطر نمی آورد که شما چقدر سکوت کرده اید تنها پاسخ شما که در ذهن مخاطب باقی خواهد ماند .

سوال پرسیدن، بخش بسیار مهمی از مهارت گوش دادن  فعال است

افراد عاشق صحبت کردن درباره زندگی ، شغل ، دانش و بینش خود هستند و از این کار بسیار لذت می برند، اگر تلاش کنید دقیق به صحبت های طرف مقابل گوش دهید و سئوالات هوشمندانه بپرسید، آنها را به دادن اطلاعات اضافی در مورد خودشان ترغیب می کنید و به میزانی که افراد در گفتگو و مذاکرات دیتاهای بیشتری به شما می دهند، شما در ارتباطات بعدی پیروزتر و موفق تر خواهید بود. وقتی را که طرف مقابل صرف پاسخ دادن به پرسش شما می‌کند، عملاً در خدمت شماست.

سوال پرسیدن، هم این اطمینان را به طرف مقابل می‌دهد که به حرف‌هایش گوش می‌دهید و هم باعث می‌شود خودتان دقت و تمرکز بیشتری در گفتگو پیدا کنید بنابراین،‌ هرگز به فرصتی که در اختیار دیگران قرار می‌دهید تا به سوالات شما پاسخ دهند، حس بد نداشته باشید

زبان به دهان بگیرید

وقتی شخص دیگری در حال حرف زدن است وسط حرفش نپرید، به جای او حرف نزنید و اجازه بدهید که خودش جملاتش را تمام کند. سعی کنید خاموش بنشینید و فقط گوش دهید. زمانی که صحبت گوینده با شما تمام شد، آن وقت شاید لازم باشد خودتان در مورد چیزی که گوش داده‌اید حرف بزنید و توضیح دهید تا مطمئن شوید که پیام طرف مقابل‌تان را درست متوجه شده‌اید.

توجه و تمرکز داشته باشید

فقط و فقط به چیزی که می گوید کاملا توجه و تمرکز کنید. خط‌خطی کردن یا بازی کردن با کاغذهای جلوی دست‌تان، از پنجره بیرون را دید زدن، به اطراف نگاه کردن وَر رفتن با ناخن‌های دست ، غرق شدن در افکار و کارهای این شکلی را کنار بگذارید.

صبور باشید

گاهی ممکن است طرف مقابل‌تان مکث کند، مکث کردن همیشه به این معنی نیست که حرف گوینده تمام شده است. پس صبور باشید و اجازه دهید که طرف مقابل‌تان با زمان‌بندی خودش پیش برود. یادتان باشد هر وقت کسی مکث کرد، فورا رشته‌ی کلام را به دست نگیرید و سعی نکنید که جمله‌اش را با کلمات خودتان تمام کنید.

گوش دادن در حوزه انرژیک

افراد در زمان صحبت کردن میزانی از انرژی خود را به طرف مقابل انتقال می دهند، اگر به این مسئله واقف باشید و پذیرای این انرژی باشید به راحتی می توانید چندین واحد از این انرژی را در خود ذخیره نمایید.

همچنین اگر با اشتیاق به صحبت های طرف مقابل گوش دهید شما نیز در حال ارسال انرژی به طرف مقابل خواهید بود و با این کار انرژی بین شما تقویت و مضاعف می شود و همین بالارفتن انرژی و افزایش ارتعاش باعث ایجاد یک حس خوب بین شما و طرف مقابل خواهد شد، پس آگاهانه این انرژی را مضاعف و ارتباطات خود را بهبود بخشید.

بیشتر بدانید :

 

تکنیک انتقاد سازنده ساندویچی

 

راهکار محبت و نوازش در برخورد با افراد دشوار -رویکرد تحلیل رفتار متقابل TA

 

 

 

 

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگو شرکت کنید؟
نظری بدهید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *